Lions Club Schiedam te Riviere

Lions Club Schiedam te Riviere is een relatief nieuwe serviceclub in Schiedam.

De installatie vond plaats op 15 december 2007. Zij ontleent haar naam aan de in onze gemeente gelegen ruïne van het kasteel Huis te Riviere.

 

Aleida – geboren omstreeks 1230 uit een huwelijk tussen Graaf Floris IV van Holland en Machteld van Brabant – trouwt in 1246 met Jan van Avesnes, zoon van de graaf van Henegouwen. Na diens overlijden in 1257 vestigt zij zich in het ambacht Riviere en heeft rond 1269 opdracht gegeven tot de bouw van ‘Thuus ter Riviere’. In 1275 verleent Aleida ‘onse poiteren ende inwoenlingen in die nyewe stede bij thuus van Rivier’ stadsrecht. Het blijkt een belangrijke impuls voor de ontwikkeling van de stad.
De verwoesting van het kasteel moet in 1575 door de Schiedammers zelf zijn uitgevoerd, uit vrees dat de Spanjaarden dit bij een beleg als steunpunt zouden gebruiken. Ons land telt weinig andere voorbeelden van kasteelruïnes uit de 13e eeuw.
Vanuit het perspectief van de geschiedenis leek het een goed startpunt om de naam ‘Huis te Riviere’ eer aan te doen. Daarnaast verwachten wij een steunpunt te kunnen zijn binnen de Schiedamse samenleving, zoals ons kasteel dat eeuwenlang geweest is.